Много от вас сигурно са чували, че трябва да се приемат повече фибри с храната, но какво всъщност представляват диетичните фибри?
Диетичните фибри представляват въглехидрати, които се съдържат в растенията. Поради фактът, че не могат да се храносмелят напълно, те не допринасят с никакви калории и дори могат да ви донесат някои ползи за здравето. Прочетете повече за ползите за стомаха и за цялостното ни здраве от фибрите.
В тази статия:
Какво представляват диетичните фибри?
Какви са ползите от диетичните фибри?
От какво количество фибри се нуждаем?
23 храни с високо съдържание на фибри
Какво представляват диетичните фибри?
Когато прочетете наименованието “диетични фибри” на опаковакта на някой продукт, това се отнася до група въглехидрати съдържащи се в растенията, които не могат да се храносмелят от тялото. Най-често се срещат в плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни, бобът и варивата. Има няколко различни категории от сложни съединения, които се класифицират като диетични фибри, включващи:
Полизахариди
Лигнин
Инсулин
Устойчиво нишесте
Фибрите често се категоризират в два отделни вида: разтворими и неразтворими фибри. Разтворимите фибри се разграждат в стомаха, а неразтворимите допринасят с количество, но са трудно разградими.
Какви са ползите от диетичните фибри?
Има много ползи за здравето от диетичните фибри и повечето са свързани с това, че те трудно се храносмилат от червата. Приемът на диетични фибри е свързан с намален риск от много хронични здравословни проблеми. Диетите с високо съдържание на фибри могат да донесат следните ползи:
Сърдечно здраве
Приемът на фибри като част от менюто (особено на пълнозърнести храни) оказват положително въздействие върху нивата на холестерола, кръвното налягане и намаляват риска от сърдечни заболявания.
Контрол на кръвната захар и инсулина
Изследванията подкрепят твърденията, че приемът на фибри намалява рискът от проблеми, свързани с контрола на кръвната захар и инсулиновата чувствителност.
Отслабване
Много проучвания посочват връзка между приемът на диетични фибри и успешната загуба на тегло. Фибрите се храносмилат бавно, което може да помогне да се чувстваме по-сити и да предотврати преяждане.
Храносмилане
Разтворимите фибри могат да забавят храносмилането и да ни накарат да се чувстваме по-сити за по-дълъг период от време, докато неразтворимите могат да ускорят храносмилането. Ферментиращите (или разтворими) фибри поддържат полезните бактерии в червата, а неразтворимите фибри подпомагат редовното изхождане.
Имунна система
Ферментацията на фибрите може да забави процесът на храносмилане, което може да доведе до по-високи нива на бифидобактерии, а те от своя страна стимулират работата на имунната система.
От какво количество фибри се нуждаем?
Възрастните се нуждаят от приблизително 14 г фибри на 1000 калории в диетата си. Това се равнява на средно 35 г на ден за мъжете и 25 г на ден за жените. Ако в момента приемате значително по-малко от препоръчителната дневна доза, стремете се да увеличите приема на фибри бавно в продължение на няколко седмици, за да избегнете всякакви храносмилателни проблеми.
23 храни с високо съдържание на диетични фибри
Боб
Броколи
Пуканки
Ябълки
Круши
Картофи
Авокадо
Артишок
Ядки
Семена
Горски плодове
Банани
Портокал
Целина
Брюкселско зеле
Карфиол
Зеле
Ечемик
Овесени ядки
Киноа
Кафяв ориз
Грах
Заключение
Диетичните фибри имат много ползи за здравето. Храните с високо съдържание на фибри могат да допринесат в много аспекти на здравословния начин на живот. Растителните храни, които са с високо съдържание на фибри, могат лесно да бъдат включени във всяко хранене или лека закуска и да ви помогнат да поддържате добро здраве.
Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.
Клеър е регистриран диетолог чрез Академията по хранене и диететика https://www.eatright.org/ и сертифициран от борда здравен и уелнес треньор чрез Международния консорциум за здравно и уелнес коучинг. Има бакалавърска степен по биология и магистърска степен по клинична диететика и хранене от Университета в Питсбърг. Говоренето и писането за храна и фитнес е в основата на етоса на Клер, тъй като тя обича да използва опита си, за да помогне на другите да постигнат своите цели за здраве и тонус. Клеър също е сертифициран инструктор по колоездене на закрито и обича психическия и физически тласък, който получава от редовни курсове и йога. Когато не поддържа фитнес, тя се радва на спортните екипи на родния си град в Питсбърг или готви за семейството си в кухнята. Научете повече за опита на Клер тук.