
Ако сте в крак с най-новите тенденции в света на диетите, тогава сигурно знаете, чекето диетата изглежда като очевидно най-подходящата опция за много хора. Въпреки това, започването на тази диета може да бъде доста объркващо. Какво всъщност можете да ядете при спазване на кето диета? Когато следвате кетогенна диета трябва да изберете здравословни храни от всяка група, които са с ниско съдържание на въглехидрати и в идеалния случай съдържат здравословни мазнини. Ето какво можете да ядете, за да постигнете състояние на кетоза.
https://youtu.be/CBQorn-4yCs
Морска храна

Морски дарове (100 г) | Мазнини | Протеин | Въглехидрати |
Сьомга | 8 г | 22 г | 0 г |
Sardines | 18 г | 22 г | 0 г |
Риба тон (от консерва) | 31 г | 5 г | 0 г |
Аншоа (от консерва) | 16 г | 35 г | 0 г |
Миди | 20 г | 2 г | 4 г |
Нисковъглехидратни зеленчуци

Зеленчуци (100 г) | Мазнини | Протеин | Въглехидрати |
Броколи | 0 г | 3 г | 7 г |
Зеле | 0 г | 1 г | 6 г |
Карфиол | 1 г | 3 г | 4 г |
Брюкселско зеле | 1 г | 3 г | 4 г |
Чушки | 0 г | 1 г | 9 г |
Мляко с високо съдържание на мазнини

Млякото има естествено високо съдържание на въглехидрати поради съдържащата се в него лактоза (млечна захар). За да приемате храни богати на калций в кето диетата си, съсредоточете се върху някои от следните продукти:
Сирене. Твърдите сирена, като чедър, обикновено са по-ниски на въглехидрати, отколкото козето сирене или кравето сирене.
Кремообразната сметана е добър вариант, ако искате да добавите малко мляко в кафето си.
Маслото може да се консумира, но в малки количества (опитай да не използвате твърде много, тъй като е високо съдържание на наситени мазнини). Страхотни алтернативи на маслото са масло или олио от авокадо, олио от сусам, зехтин или масло от гхии.
Пълномаслено, неовкусено крема сирене, кисело мляко или извара. Киселото мляко, крема сиренето и изварата трябва да се използват по-скоро като добавки - в малки количества, защото това са продукти, които съдържат много въглехидрати.
Млечни продукти (100 г) | Мазнини | Протеин | Въглехидрати |
Сирене чедър | 33 г | 25 г | 1 г |
Масло | 81 г | 1 г | 1 г |
Зехтин | 100 г | 0 г | 0 г |
Кокосово масло | 100 г | 0 г | 0 г |
Извара | 4 г | 11 г | 3 г |
Източници на животински протеин

Животински протеин (100 г) | Мазнини | Протеин | Въглехидрати |
Пилешко | 2 г | 24 г | 0 г |
Постна телешка кайма | 10 г | 20 г | 1 г |
Свинско филе | 5 г | 29 г | 0 г |
Пуешко | 1 г | 16 г | 3 г |
Яйца | 12 г | 11 г | 1 г |
Източници на веган протеин

Веган протеин (100 г) | Мазнини | Протеин | Въглехидрати |
Тофу | 7 г | 13 г | 1 г |
Орехи | 65 г | 15g г | 14 г |
Фъстъчено масло | 53 г | 24 г | 10 г |
Семена чия | 29 г | 22 г | 3 г |
Бразилски орех | 66 г | 14 г | 4 г |
Закуски и снаксове

Снаксове (100 г) | Мазнини | Протеин | Въглехидрати |
Хумус | 25 г | 7 г | 11 г |
Авокадо | 15 г | 2 г | 9 г |
Маслини | 22 г | 1 г | 1 г |
Топено сирене | 22 г | 6 г | 4 г |
Шунка | 3 г | 22 г | 2 г |
Заключение
Във всички групи храни има здравословни варианти с ниско съдържание на въглехидрати. Просто се опитайте да наблегнете на тези, които съдържат по-здравословни мазнини (растителна основа вместо животински мазнини) и правилното количество протеинови храни, за да сте сигурни, че постигате макро целите си, за да останете в балансирано състояние на кетоза.
Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Клеър е регистриран диетолог чрез Академията по хранене и диететика https://www.eatright.org/ и сертифициран от борда здравен и уелнес треньор чрез Международния консорциум за здравно и уелнес коучинг. Има бакалавърска степен по биология и магистърска степен по клинична диететика и хранене от Университета в Питсбърг. Говоренето и писането за храна и фитнес е в основата на етоса на Клер, тъй като тя обича да използва опита си, за да помогне на другите да постигнат своите цели за здраве и тонус. Клеър също е сертифициран инструктор по колоездене на закрито и обича психическия и физически тласък, който получава от редовни курсове и йога. Когато не поддържа фитнес, тя се радва на спортните екипи на родния си град в Питсбърг или готви за семейството си в кухнята. Научете повече за опита на Клер тук.