Отидете в начална страница
recipes

Класическo „Шакшука-гювече“ | Рецепта

Класическo „Шакшука-гювече“ | Рецепта
Lauren Dawes
Сценарист и редактор4 години Ago
Вижте профила на Lauren Dawes

Изследванията показват, че постоянният прием на достатъчно количество витамини от група В, фолиева киселина и витамин В12 може да помогне за подобряване на настроението. Смята се, че това е така, защото и двата основни витамина играят важна роля в метаболизма на конкретен въглерод - S-аденозилметионин (или SAM), който е жизненоважен за неврологичната функция.

Яйцата са чудесен източник на витамин В12 и фолиева киселина, а освен това са богати на висококачествен протеин. Още едно доказателство, че те са правилният избор за закуска за шампиони.

Сигурни сме, че всички знаете как да сварите, изпържите и бъркате яйца, но опитвали ли сте някога вкусното ястие с яйца, наречено шакшука? Ако отговорът е отрицателен, трябва сериозно да промените това възможно най-скоро.

Шакшука е традиционно средиземноморско ястие от яйца, пуширани във вкусен сос от домати, зехтин, чушки, лук и чесън. Смятаме, че това е абсолютен победител за всяко хранене за деня, независимо дали се сервира с парче хрупкав хляб на обяд или с гарнитура салата за вечеря.

Ето как да го приготвите!

За 4 порции:

Съставки

  • 2 с.л. зехтин
  •  1 голяма глава лук (нарязан)
  • 1 червена чушка (нарязан)
  • 4 скилидки чесън (смлени)
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. пушен червен пипер
  • 1 ч.л. чили люспи
  • 2 консерви домати с добро качество
  • Сол, пипер
  • 1 шепа пресен кориандър (или магданоз, ако предпочитате)
  • 6 яйца

Начин на приготвяне

1) Първо запържете лука и чушката в зехтина в голям тиган за около 5 минути.

2) Добавете чесъна и подправките и запържете още около една минута. След това добавете консервата с домати и оставете да къкри на слаб огън за около 15 минути.

3) Сега добавете половината кориандър (или магданоз), подправете добре с черен пипер и разбъркайте. Използвайте лъжица, за да създадете кладенче в соса и внимателно счупете едно яйце в кладенчето. Повторете същото действие с всички яйца, едно по едно, като ги разпределите равномерно по целия тиган.

4) След това задръжте тигана на котлона и покрийте с капак (оставяйки малък процеп, за да може парата да излезе). Трябва да продължите да готвите, докато белтъците просто се стегнат, но жълтъците са все още течни.

5) Сервирайте веднага с пита или хрупкавр препечен хляб - най-добре е да се консумира направо от тигана!

Lauren Dawes
Сценарист и редактор
Вижте профила на Lauren Dawes

Лорен е родена в южната част на Англия и има специалност английска литература. Винаги е обичала да плува, а през последните няколко години също се занимава с тренировки за сила и тежести. Лорен също активно се усъвършенства всяка седмица в часовете по йога.

През почивните дни тя се радва на брънч и често прави и опитва нови ястия с други съквартиранти - особено след като всички заедно решиха да нарушат навика на студента да яде само паста. Е, и най-важното, тя твърдо вярва, че най-важното за поддържане на равновесие е във фитнеса и излизането с приятели.

Научете повече за Лорен тук.

myprotein