Отидете в начална страница
recipes

Заготовка с пилешко | Пиле с хариса и табуле, което ще ви стигне за 3 дни

Заготовка с пилешко | Пиле с хариса и табуле, което ще ви стигне за 3 дни
Jennifer Blow
Редактор и квалифициран диетолог3 години Ago
Вижте профила на Jennifer Blow

Подобрете ястията си с пилешко с тази рецепта за пиле с хариса и табуле.  

Търсите нова рецепта за обяд? Разнообразете храненията си с тази бърза рецепта за пиле с хариса и табуле - пълна с протеин, здравословни въглехидрати и основни витамини и минерали. 

 

Порции: 3 ястия 

Съставки 

  • 50 г паста хариса 
  • 1 ч.л. зехтин extra-virgin  
  • Щипка морска сол 
  • 3 пилешки гърди (можете да оставите кожата на пилето за допълнителен вкус) 
  • 180 г  булгур (в сурово състояние) или пшеничен кускус 
  • 40 г магданоз (с дръжките и листата) 
  • 20 г листа от мента 
  • 6-8 чески зелен лук 
  • ½ краставица 
  • 4 домата 

За дресинга: 

  • 6 с.л. кисело мляко 
  • ½ лимон (сока и кората) 
  • 1 скилидка чесън (настъргана/пресована) 
  • Щипка морска сол 
  • Шепа семена от нар (пожелание) 

Начин на приготвяне 

За пилешкото: 

  1. Предварително затоплете фурната на 190°C. В малка купа смесете хариса пастата, зехтина и щипка сол. Направете няколко леки разреза по протежение на пилешките гърди с нож и след това втрийте миска в разрезите на пилешките гърди. 
  2. Пославете един лист хартия за печене на дъното на тава и сложете в нея пилешките гърди. Покрийте с още един лист хартия за печене. Изпечете за около 30 минути или докато пилешкото вече не стане розово в центъра.
За табулето:
  1. Докато чакате направете табулето. Сгответе булгура или пшеничния кускус според инструкциите на опаковката. След като го приготвите, изцедете водата и го сложете в голяма купа, разбъркате с вилица, така че зърната да се отделят (да не са слепени). Оставете го да се изстине. 
  2. Ситно нарежете магданоза, ментовите листа, зеления лук, краставицата и доматите. След това ги прибавете към изстиналия булгур или кускус.
За дресинга:
  1. Просто смесете киселото мляко, лимоновия сок и кора, пресования чесън и морската сол в купа.
 

След като всички съставки са готови, разделете на три части в кутия за храна. Оставете ги да изстинат и ги сложете в хладилника, където може да издържат до 3 дни. 

Jennifer Blow
Редактор и квалифициран диетолог
Вижте профила на Jennifer Blow

Дженифър Блoу е нашата диетоложка, официално регистрирана в Асоциацията по нутриционисти - Регистърът на компетентните и квалифицирани диетолози във Великобритания. Притежава бакалавърска степен по наука за храненето и магистър по научни изследвания в областта на храненето. В момента изследва резултатите от изследванията за използването на спортни добавки за фитнес и фитнес. Известни списания за виртуално пространство като Vogue, Elle и Grazia многократно са цитирали научната експертиза на Дженифър в изследването на подходящи диетични режими и здравословен начин на живот. Експертизата на Дженифър е изключително широка: тя е направила проучвания с Националната здравна служба за ефектите на различните диети върху организма, проучила е ефектите от приема на добавки, съдържащи омега-3 мастни киселини, и ефектите на бързата храна върху здравето. Тя представи резултатите от последните си изследвания на годишната конференция по хранене. Тя постоянно повишава нивото си на професионализъм и посещава множество събития, за да си осигури място на върха. Научете повече за Дженифър тук. В свободното си време Дженифър се радва на туризъм и колоездене, а когато разгледа постовете си, ще откриете, че обича да доказва, че здравословната диета не е същата като глада и лишенията. 

myprotein